viernes, 9 de marzo de 2012

MANIFEST 8 DE MARÇ DE 2012 - Dia Internacional de les Dones -

Des de la UGT de Catalunya, davant la commemoració d’un nou 8 de març, Dia Internacional de les Dones, volem expressar que només les polítiques d’igualtat entre dones i homes, són la garantia democràtica per enfortir el desenvolupament d’un model social més just e igualitari en drets, en ocupació, en participació democràtica i en la societat.
Durant l’any 2011 i els principis del 2012, s’han seguit evidenciant les conseqüències de la crisi econòmica i financera: la retallada de drets i protecció social a treballadores i treballadors, la precarització de les condicions de treball i l’intent de desmantellament de l’Estat del Benestar. Denunciem que aquesta situació produeix més desigualtat social i de gènere, obstaculitzant l’assoliment de la igualtat real entre homes i dones al mercat de treball. A més continuem vivint un fort retrocés en les polítiques de gènere i en els recursos socials amb les mesures de restricció de la despesa pública del govern de la Generalitat de Catalunya..
UGT de Catalunya rebutgem la nova reforma laboral ja que contribueix a l’augment de la precarietat, a les desregulacions del món laboral, incloent la desregulació de les mesures de conciliació, i la disminució de la protecció socials de les dones. És necessari un canvi de model productiu que promogui canvis estructurals per a l’ocupació de qualitat, de manera que dones i homes participin en igualtat tant en el treball retribuït com en el no retribuït.D’altra banda valorem positivament l’Acord de negociació col·lectiva enfront dels intents que provoca la reforma laboral per a la seva inaplicació. També volem ressaltar les millores assolides per les condicions laborals de sectors amb elevada presència de dones, concretament, el reconeixement de la igualtat entre dones i homes amb la titularitat compartida de les explotacions agràries; la integració del Règim Especial Agrari per Compte Aliè i del Règim Especial d’Empleades i Empleats de la Llar al Règim General de la Seguretat Social, equiparant se al conjunt de treballadores i treballadors del Règim General i donant resposta a una reivindicació històrica d’ambdós sindicats.
La UGT de Catalunya defensem que l’actual context econòmic no pot aturar les reivindicacions per a la igualtat. És necessari, doncs, exigir fermament el compliment de la Llei d’Igualtat, desenvolupant mesures i plans d’igualtat a les empreses, per tal que en aquest moments de canvi puguem avançar cap un nou model productiu inclusiu.
Per tot això, UGT de Catalunya:
• Exigim que la crisi econòmica no representi un pas enrere en la lluita contra les discriminacions directes i indirectes que afecten a les dones; fent especial èmfasi en l’accés a l’ocupació, la promoció, la igualtat retributiva, la conciliació així com l’aplicació dels Plans d’Igualtat a les empreses i l’impuls d’altres mesures contingudes a la Llei d’Igualtat.
• Promourem els canvis necessaris en les actituds i valors, socialment adjudicats, que contribueixin a la corresponsabilitat familiar i laboral entre dones i homes.
• Promourem accions de prevenció i intervenció davant tot tipus de manifestacions de violència masclista contra les dones: incloent l’assetjament sexual i l’assetjament per raó de sexe a l’àmbit laboral; així com també, en els drets laborals de les dones en situació de violència a la parella.
• Continuarem fent una aposta ferma i decidida a una representació equilibrada entre dones i homes en tots els àmbits de decisió pública i privada; assegurant especialment la presencia de les dones en els àmbits de representació i en els processos de negociació col•lectiva.